Teenageři nejvíce využívají Instagram, víc je ale baví TikTok

pondělí, 28. října 2024, 07:35 Výzkum, Internet & Mobil MediaGuru

Nejpoužívanější sociální sítí je u teenagerů stále Instagram, pro zábavu však radši volí TikTok, vyplývá z průzkumu společnosti Piper Sandler.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Instagram zůstává u teenagerů stále nejpoužívanější sociální sítí, nicméně TikTok se u nich těší větší oblibě. Ukazuje to letošní podzimní průzkum společnosti Piper Sandler, jež se dotazoval více než 13,5 tisíce dospívajících v USA.

Instagram dnes užívá 87 % dospívajících, což je od posledního jarního průzkumu o 7 pb. více. TikTok používá 79 % z nich, tedy o 7 pb. více než před půl rokem. Mírně vyrostl i Snapchat, který je se 71 % na třetím místě. Většího zájmu se nyní těší také Pinterest (41 %), jenž vzrostl o 5 pb. Naopak sítě X (dříve známá jako Twitter) a Facebook poklesly o 2 pb. na 30 %.   

Z pohledu oblíbenosti se však pořadí mění – pro zábavu teenageři raději volí TikTok (39 %), až poté Instagram (32 %) a Snapchat (18 %), jenž se o 4 pb. od jara propadl. Daleko za nimi je poté Discord a Pinterest (obě 3 %)

Zdroj: Piper Sandler

Zdroj: Piper Sandler

Zajímavým trendem je také rostoucí obliba nakupování přímo na sociálních sítích. Zatímco loni na podzim s tím mělo zkušenosti jen 31 % dotázaných, letos na jaře 38 % a nyní už 41 %. Nejsilnější nákupní sociální sítí je TikTok, kterou volí 44 % nakupujících, poté Instagram (27 %) a Snapchat (20 %). TikTok se svým prodejním konceptem Shop ostatně zdatně u mladých konkuruje i čínským e-shopům Temu a Shein. Za posledních šest měsíců na něm nakoupilo 28,5 % respondentů, na Temu jen 14 %, na Shein 35,2 %. Nejraději však v online prostoru stále nakupují na Amazonu (52 %)

Ze zmíněného průzkumu také vyplývá, že u sledování videí na denní bázi vede u dospívajících mírně Netflix (30 %) před YouTube (27 %). Za nimi jsou poté s velkým odstupem Hulu (7 %), Disney+ (7 %), Amazon Prime (4 %) a HBO Max (4 %). 

Zdroj: Piper Sandler

Zdroj: Piper Sandler

Za posledních šest měsíců vzrostlo také aktivní využívání Robloxu, které se zvýšilo o 12 pb. na 46 %. Zároveň klesl podíl těch, kteří na něm nikdy nehráli  (17 %, od jara -5pb). 

Zdroj: Piper Sandler

Zdroj: Piper Sandler

Až 87 % teenagerů vlastní iPhone a téměř 30 % z nich si plánuje v následujících šesti měsících koupit u společnosti Apple kvůli Apple Intelligence nové zařízení.

-stk-