Začaly vznikat první televizní FAST kanály v češtině

čtvrtek, 10. října 2024, 07:00 TV Lukáš Polák

Bezplatně distribuované stanice s vkládanou online reklamou, tzv. FAST kanály, už jsou na českém trhu dostupné řadu let. Jejich dosavadní problém byl jednoznačný, chybějící lokalizace.

Část bezplatně dostupných programů ve službě Sweet.TV. Foto: Lukáš Polák

Část bezplatně dostupných programů ve službě Sweet.TV. Foto: Lukáš Polák

Fenoménem posledních let jsou tzv. FAST kanály (FAST = Free ad-supported streaming television, tedy streamingové online kanály s lineárním programem a vkládanou reklamou). Zájemci v Česku se k nim mohou dostat jednoduše například pomocí streamingové služby Rakuten TV nebo v aplikaci Plex. Doposud ale pro ně platila poměrně velká překážka, kvůli které je většina diváků přehlížela, a tou byla právě absence lokalizace. Zatímco u hudebních stanic, které „mluví“ univerzálním jazykem, případně sportovních programů to prakticky nevadí, u filmových nebo dokumentárních to už za deficit lze považovat.

Reaguje na to internetová platforma Sweet.TV, která se po úspěšném působení na Ukrajině rozhodla expandovat i do dalších zemí. Zatímco sídlo společnosti je na Slovensku, přímo v Bratislavě, její pobočky jsou v Česku (Praha), Rumunsku (Bukurešť), Maďarsko (Budapešť), Bulharsku (Sofie) a Polsku (Varšava). Záměrně píšeme o internetové, a nikoliv primárně placené televizi. Sweet.TV se totiž rozhodla svým zákazníkům nabízet i obsah zdarma.

Dvanáct kanálů různých žánrů s reklamou

Aktivity Sweet.TV na poli neplaceného obsahu jsme už popisovali. Nyní je ale jasné, že původně ukrajinská platforma chystá otevření zcela nového byznysu, který ji může přinést peníze nikoliv od jejích zákazníků, ale od inzerentů. V současné době je v nabídce pro český trh k dispozici dvanáct stanic různých žánrů, které je možné sledovat bez jakéhokoliv poplatku. Do nich je v přesně stanovených časech vkládána online reklama.

Inzerenti ale zatím v tuto chvíli chybí. Ve chvíli, kdy je vysílání filmu nebo pořadu přerušeno reklamou, přehrává se reklamní spot, případně spoty na samotnou Sweet.TV. V nabídce bezplatného obsahu zatím nejsou zastoupeny všechny žánry, ale filmové kanály (na rozdíl od ostatních) již nabízejí lokalizaci. Obsah je tak možné sledovat buďto přímo s dabingem, případně alespoň s titulky. Divák má v rámci služby na výběr, zdali si vybere původní znění, nebo pořad ponechá v podobě, v jaké je vysílán.

Dva nové kanály plné hudby

Velmi zajímavým rozšířením bezplatné programové nabídky Sweet.TV, které je k dispozici všem zájemcům od pátku 4. října, je dvojice „stanic“ s názvem Londýnská hudba živě HD a Popové koncerty živě HD. Je to spíše absolutní náhoda, ale rozhodně stojí za zmínku, že tyto kanály se objevily v nabídce online služby prakticky téměř přesně ve chvíli, kdy z nabídky operátora Vodafone zmizela dvojice hudebních stanic Stingray iConcerts a Stingray Cmusic. Londýnská hudba se přitom prvnímu zmíněnému dost podobá.

„Popové koncerty“ by se měly spíše označovat jako „Hudební profily“, protože tu má divák k dispozici sérii mini dokumentů zejména z kategorie 360 Sessions. Ty se sice vysílají doposud, ale Sweet.TV pracuje podle našich odhadů s knihovnou začínající někdy kolem roku 2010, kdy tato série vznikla. Mnohem zajímavější je proto pozice „Londýnská hudba živě HD“, kde se objevují umělci jako Jason DeRulo, Kelly Clarkson, Mark Ronson, Rita Ora a celá řada dalších.

Na model FAST kanálů chce naskočit i Starmax

V absolutní tichosti zprovoznil v uplynulých týdnech ve své nabídce novou kategorii „Starmax EPG Channels – Live“ provozovatel online videotéky Starmax. Zájemci ji mohou znát nejen jako samostatný produkt, ale také z nabídky některých operátorů placené televize. Označení FAST kanály je v případě této služby „lehce“ zavádějící. Není totiž financovaná z reklamy jak obvykle FAST  kanály bývají. 

Starmax u těchto programů přišel s modelem, kdy sice de facto stejným způsobem jako Sweet.TV vytěžuje dostupný online katalog titulů a monetizuje ho další formou. Za tuto službu si zároveň nechává zaplatit. A právě FAST EPG Channels jsou na webu Starmaxu zpoplatněny částkou 99 korun/měsíc. Vzhledem k tomu, že nabídka zatím nebyla nijak veřejně propagována, lze předpokládat, že se v tuto chvíli hledá vhodný obchodní model. Stanic rozdělených dle žánrů je v tuto chvíli osm.

Placená televize za stovku či zadarmo? Jde to!

čtvrtek 15. srpna 2024