Módní značky utahují opasky, zavírají obchody, propouštějí

pátek, 21. srpna 2020, 07:30 Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Mnoho módních značek se v současnosti potýká s problémy. Uzavírají obchody či masivně propouštějí své zaměstnance.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Pandemie koronaviru dolehla na některé sektory obzvlášť drtivě. Jedním z nejvíce postižených je móda, jež se nyní potýká s následky několika měsíců uzavřených obchodů, odepsané sezóny i obecně snížené poptávky. Módní skupiny typu Inditex či H&M i jednotlivé značky jako Marks & Spencer, Esprit nebo C&A nyní přemýšlejí co dál.

Britská značka Marks & Spencer tento týden oznámila, že v následujících třech měsících propustí na svém domovském trhu 7000 zaměstnanců. Propouštění se bude týkat nejen lidí na prodejnách, ale i regionálního managementu. Českého trhu se změny prozatím nedotknou. „V současné době neplánujeme na českém trhu žádné změny,“ uvedla na dotaz MediaGuru.cz marketingová manažerka módního a potravinářského řetězce Helena Vyhnánková.

Marks & Spencer, provozující na 62 trzích celkem tisíc obchodů a zaměstnávající 78 tisíc lidí, zaznamenal za uplynulých osm týdnů v meziročním srovnání propad celkových prodejů o 48 %. Online prodeje se naopak zvýšily o 40 %. I z tohoto důvodu se řetězec snaží nyní najít agilnější byznys model, soustředit se více na online a také na svou odnož s potravinami.

Španělská módní skupina Inditex, jež stojí za značkami Zara, Bershka, Pull & Bear či Massimo Dutti, zase zveřejnila, že zavře na 1200 ze svých 7412 obchodů, a to především v Asii a Evropě. Pravděpodobně se to tedy dotkne i českého trhu, kde společnost provozuje celkem 19 obchodů. Uzavírka se bude týkat obratově slabších prodejen menších značek. Vzhledem k tomu, že obchody těchto značek stojí často vedle sebe, nabízí se možnost spojení do jednoho prodejního prostoru.

Prodeje Inditexu se během pandemie – za první finanční čtvrtletí v období od února do dubna – propadly o 44 % na 3,3 mld. eura (86 mld. korun). Ztráta za čtvrtletí byla vyčíslena na 409 mil. eur (10,7 mld. korun), a to i přesto, že online prodeje se meziročně zvýšily o 50 %. I z tohoto důvodu hodlá španělský módní gigant digitální kanály posílit a do e-commerce investovat 2,7 mld. eur (cca 72 mld. korun).

E-commerce v módě posílí, majitel Zary investuje desítky miliard

čtvrtek 18. června 2020

Podobný propad prodejů zaznamenala za uplynulé čtvrtletí (březen až květen) i švédská módní skupina H&M, do jejíhož portfolia patří kromě H&M i COS, Arket, Weekday, Monki, Afound nebo & Other Stories. Její prodeje se propadly oproti předchozímu čtvrtletí o 50 procent. I když i této společnosti meziročně vzrostly online prodeje o 36 %, na vyrovnání propadu to nestačilo. Prozatím přistoupila skupina k uzavření 170 obchodů a zároveň ke snížení plánovaného počtu nových prodejen. Otevřeno by jich do konce roku mělo být ještě 130. Celkem se tak prodejní síť zredukuje o 40 obchodů.

K uzavírce svých obchodů přistupuje i značka Esprit, jež v Asii zrušila 56 poboček, v Německu do listopadu uzavře dalších 50. Celkem propustí 1200 zaměstnanců. Některé své obchody v Evropě (na německém, francouzském nebo rakouském trhu) zavírá i módní řetězec C&A. Ohrožen je i francouzský řetězec Camaïeu, který tento týden našel nového vlastníka, jenž by měl společnost zachránit na francouzském trhu. Jak na tom budou její pobočky na zahraničních trzích, zejména v Belgii, Lucembursku a Švýcarsku, zatím ale není jasné.

Módní retail byl pandemií koronaviru zasažen citelně, další změny na tomto trhu lze tak ještě očekávat. Podle průzkumu realitně-poradenské společnosti CBRE uvažuje necelá polovina nájemců na českém trhu (42 %) o úpravě své prodejní sítě, buď snížením počtu poboček, nebo zmenšením prodejní plochy svých prodejen. Zatím došlo k uzavření prodejen jen v případě 4 % nájemců, dotčenými sektory byla především móda, obuv společně s doplňky a gastronomie.

CBRE: Až 42 % maloobchodníků předpokládá změny své sítě

úterý 18. srpna 2020

-stk-