René Zavoral podpořil vedení RTVS, z vývoje má obavy

úterý, 12. března 2024, 16:00 Rádio MediaGuru

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral podpořil stávající vedení RTVS a obává se, že role RTVS jako jednoho z pilířů demokracie na Slovensku bude potlačena.

René Zavoral, zdroj: Český rozhlas

René Zavoral, zdroj: Český rozhlas

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral sleduje se znepokojením vývoj slovenské RTVS, veřejnoprávního slovenského televizního a rozhlasového vysílatele. V prohlášení vydaném na podporu RTVS uvedl, že má obavy o to, aby se tradiční hodnoty média veřejné služby nestaly na Slovensku v budoucnu jen nástrojem politického zadání. 

Zavoral ve svém prohlášení reaguje na návrh nového zákona, podle kterého by měl ve funkci skončit dosavadní generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj. Nově by už šéfa této veřejnoprávní instituce, která se má přejmenovat na Slovenskou televizi a rozhlas, nevolil parlament, ale sedmičlenná rada. Do ní by čtyři členy vybíral parlament a další tři ministerstva kultury a financí. Oproti nynější praxi bude možné šéfa televize a rozhlasu odvolat i bez uvedení důvodu. Návrh přichází poté, co se k moci dostal Robert Fico.

Plné prohlášení generálního ředitele ČRo přinášíme níže.

Prohlášení generálního ředitele ČRo na podporu RTVS

Český rozhlas sleduje s velkým znepokojením současné dění kolem Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Aktuální kroky slovenské vlády v nás vyvolávají hluboké obavy o osud veřejnoprávního vysílatele a demokracie na Slovensku.

Návrh zákona Národní rady Slovenské republiky ze dne 11. 3. 2024 znamená de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby RTVS, dlouholetého a respektovaného člena Evropské vysílací unie (EBU). Dle zákona ho má nahradit nová instituce s názvem  Slovenská televize a rozhlas, jejíž vedení, ale i program a vysílání by byly pod přímým politickým vlivem. Jde nepochybně o počáteční krok směřující k zestátnění média veřejné služby na Slovensku a k potlačení jeho svobodného a objektivního vysílání, které je jednou z podmínek pro zachování demokracie a názorové plurality v této zemi.

RTVS je pod vedením generálního ředitele Ľuboše Machaje respektovanou institucí, která naplňuje parametry veřejnoprávního, nezávislého, informačního média a kulturní i vzdělávací instituce. Její nahrazení subjektem, jehož údajná potřeba vzniku je odůvodněna výše zmíněnými hodnotami, tudíž není nutné, a pro stabilitu nejen slovenského mediálního trhu žádoucí. Tento krok nás jen utvrzuje v obavách, že jde o zdůvodnění zástupné a pouze deklaratorní, které má ve skutečnosti cíle jiné – potlačení role RTVS jako jednoho z pilířů demokracie na Slovensku.

Český rozhlas a RTVS jsou blízkými partnery, kteří sdílejí i velký kus společné historie. Obě dvě média si zakládají na své nezávislosti a naplňování hodnot veřejné služby. Český rozhlas vyjadřuje podporu stávajícímu vedení RTVS i všem slovenským kolegům a má velké obavy o to, aby se tradiční hodnoty média veřejné služby nestaly na Slovensku v budoucnu jen nástrojem politického zadání.

René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlas

Slovenská vláda mění RTVS, podle opozice ji ovládne

úterý 12. března 2024