Koncesionářské poplatky by se podle koalice mohly valorizovat

středa, 24. dubna 2024, 11:15 TV, Rádio ČTK

Podle ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) panuje ve vládní koalici shoda na tom, že by se koncesionářské poplatky mohly valorizovat při dosažení určité míry inflace.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Koncesionářské poplatky by se měly při dosažení určité míry inflace valorizovat. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes novinářům při příchodu na jednání vlády řekl, že v koalici je na tom shoda. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) ohledně mechanismu konkrétní nebyl, komplexní návrh chce představit v řádu týdnů.

Koalice původně počítala s tím, že se koncesionářský televizní poplatek od začátku roku 2025 pravděpodobně zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítal s tím návrh takzvané velké mediální novely, který následně prošel meziresortním připomínkovým řízením. S návrhem novely vyjádřily nesouhlas komerční televize či vydavatelské domy.

Podle původního návrhu se měl také rozšířit počet plátců, nově by poplatek hradili všichni, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. U firem by byla nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců, podniky do pěti lidí a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) by byly od platby osvobozeny. Návrh za nepřijatelný tehdy označil Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Aktuální vyjádření ministrů naznačuje, že se koalice shodla na jiném mechanismu zvýšení koncesionářských poplatků, než na jednorázovém navýšení příští rok. „Počítá se při dosažení nějaké míry inflace s valorizací," řekl Výborný. "Je to o dlouhodobé stabilitě, abychom se nemuseli do budoucna vždycky vracet k debatě nad tím, jakým způsobem případně zvyšovat koncesionářský poplatek. Proto by tam mechanismus měl být ukotven," dodal ministr.

Český rozhlas záměr vládní koalice navýšit poplatek podle ředitele komunikace Jiřího Hošny jednoznačně vítá. „Udržitelné financování Českého rozhlasu a České televize je základním předpokladem pro jejich další fungování. Význam silných a nezávislých médií veřejné služby narůstá - zejména v dnešní době poznamenané řadou krizí či neustávajícím zápasem s dezinformacemi," řekl ČTK. Česká televize nechtěla možný návrh koalice komentovat. „Pouze připomínáme, že bez ohledu na inflaci se koncesionářský poplatek nezměnil od roku 2008, a je tedy stále ve stejné výši už 16 let. Ceny televizních nákladů ale stejné nezůstaly," sdělila ČTK mluvčí televize Vendula Krejčová.

Baxa nechtěl konkrétní podobu aktualizovaného návrhu komentovat. „Mohu potvrdit to, že neustupujeme od návrhu, aby došlo k nějakému zvýšení koncesionářských poplatků. Návrh potom představíme," řekl. Dodal, že by tomu tak mělo být v příštích týdnech. Televizní poplatek se nezvyšoval od roku 2008 a rozhlasový od roku 2005.

„V koalici jsme se shodli na indexaci poplatků - to znamená, že veřejnoprávní média budou systémově financovaná. A tím zůstane zachována i jejich nezávislost, kterou naše demokracie tolik potřebuje," uvedl na síti X předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob.

-čtk-