Mattoni 1873 loni utržila 22 mld. korun, roste ve vendingu

úterý, 23. dubna 2024, 11:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Mattoni 1873 zvýšila loni objem na více než 1,9 miliardy prodaných lahví. Roste ve vendingu, daří se i jejím snackům.  

Alessandro Pasquale, výkonný prezident skupiny Mattoni 1873, zdroj: Mattoni 1873

Alessandro Pasquale, výkonný prezident skupiny Mattoni 1873, zdroj: Mattoni 1873

Společnost Mattoni 1873, výrobce minerálních vod a nealkoholických nápojů s 3 400 zaměstnanci, 11 výrobními závody a působící v 8 zemích, v roce 2023 opět zlepšila svou výkonnost. Celá skupina zvýšila objem na více než 1,9 miliardy prodaných lahví. Tržby skupiny meziročně stouply o 18 % na 22 mld. Kč. Zejména díky výsledům v Bulharsku, Maďarsku a Rakousku, EBITDA skupiny dosáhla rekordní hodnoty a vrátila se na úroveň očekávání před covidem. Skupině se dařilo ve všech oblastech podnikání, mezi které patří minerální vody, nealko nápoje, snacky i prodejní automaty pod značkou Very Goodies.

„Podobně jako v minulých letech, skvělého výsledku jsme dosáhli díky inovacím a mobilizaci výkonu zaměstnanců navzdory obtížné době. Proto jsme vyplatili napříč evropským holdingem nadstandardní celofiremní bonusy za úspěšný loňský rok a nad rámec všeho ještě půl dalšího platu navíc. Na tyto mimořádné odměny jsme vynaložili takřka 143 milionů korun,“ říká Alessandro Pasquale, výkonný prezident Mattoni 1873.

V České republice a Maďarsku skupina poprvé uvedla na trhy tortilla chipsy Doritos. Na tuzemském trhu představila novou řadu funkčních minerálních vod Magnesia Plus a ochucených neslazených minerálních vod Mattoni Esence. Na výkonnosti roku 2023 se také projevil přínos plechovkové linky v závodu v Kyselce, spuštěné v listopadu 2022, kde se kromě Mattoni a Mattoni Imuno vyrábí plechovky s nápoji z portfolia Pepsi i dalších licenčních značek pro český, slovenský i rakouský trh.

Na český trh přichází tortilla chipsy značky Doritos

pátek 8. září 2023

K výsledkům přispěla rovněž značka Very Goodies, vendingová část skupiny. V Česku je druhým největším operátorem na trhu občerstvovacích automatů na nápoje a potraviny, působí i na Slovensku a v Maďarsku. Za poslední dva roky Very Goodies udržela stabilní růst tržeb, průměrně na úrovni 20 %. Novinkou je představení konceptu chytrých lednic, Very Goodies se pouští i do rychle se rozvíjejícího segmentu prodeje čerstvých jídel a jiných prémiových produktů. Dařilo se také v oblasti slaných pochutin (Lay’s, Doritos, Cheetos), u nichž skupina meziročně zvýšila objem prodejů v ČR, Slovensku a Maďarsku o 20,7 %

Pod křídla Mattoni 1873 patří celkem 39 značek z osmi zemí. V ČR a Maďarsku je největším výrobcem minerálních vod a nealkoholických nápojů. Na Slovensku je značka Magnesia nejprodávanější minerální vodou, její podíl roste. V Rakousku je skupina dvojkou v sektoru přírodních minerálních a pramenitých vod. V Bulharsku je Mattoni 1873 v segmentu sycených nápojů na třetím místě. V Srbsku je největším výrobcem minerálních vod a energetických nápojů.

Letos v dubnu odkoupila skupina menšinový (46,43 %) podíl PepsiCo ve firmě Knjaz Miloš, největším výrobci minerálních vod a energetických nápojů na srbském trhu. Mattoni 1873 se stane jediným vlastníkem tohoto klíčového nápojového podniku v Srbsku, který je zároveň oficiálním výrobcem a distributorem nealkoholických sycených nápojů PepsiCo pro trhy Srbska, Černé Hory a od začátku tohoto roku i Bosny a Hercegoviny. Hodnota transakce se pohybuje kolem 90 milionů euro a převod vlastnictví akcií mezi PepsiCo a Mattoni 1873 proběhl 19. dubna 2024.

-stk-