Manifesto: Zachránil nás rozvoz, teď budeme expandovat
Manifesto chce po těžkém pandemickém roce expandovat do zahraničí. V hledáčku má západní Evropu i USA.
Před třemi lety se na pražské Florenci poprvé otevřelo Manifesto – venkovní zóna tvořená z přepravních kontejnerů, kde si mohou lidé dát něco k jídlu či pití, posedět s přáteli či si poslechnout koncert. Jednoduše vše, co kvůli pandemii již několik měsíců není možné. Navzdory nepřejícím okolnostem projekt, za nímž stojí tým Martina Barryho, těžké období přežívá díky rozvozu, chystá se na letní sezónu a v plánu má i zahraniční expanzi směrem na Západ.
K přežití pomohl experiment s rozvozem
„Doposud se nám dařilo profilovat jako společnost, která se kromě zážitků zaměřuje také na technologie, jež využívá k efektivnímu provozu,“ popisuje šéfka komunikace a brandu Manifesta Radka Ondráčková. Právě sázka na technologie pomohla gastronomickému projektu i během měsíců lockdownu. Již loni spustilo Manifesto rozvoz, který zákazníkům nabídl možnost objednat si v jediné objednávce jídla z až 20 různých restauračních konceptů. „Delivery jsme chtěli nabízet i tak, ale covid-19 nás donutil jednat rychleji,“ přibližuje okolnosti spuštění Ondráčková.
Prvním partnerem, který byl ochoten do experimentu jít, byla služba Uber Eats, která se však loni z českého trhu stáhla. Nyní už pro Manifesto po Praze rozváží všichni hráči na trhu – Dáme jídlo, Wolt i Bolt Food. „Na začátku jsme se samozřejmě báli, jak to bude celé fungovat. Přece jen tam byl článek navíc, který musel sebrat objednané porce z různých kuchyní. Ale ukázalo se to jako velká výhoda,“ vysvětluje Radka Ondráčková s tím, že čtyři z pěti lidí, kteří si z Manifesta objednají dvě a více porcí, kombinují menu z různých restaurací. Za čtvrtý kvartál loňského roku si tímto způsobem lidé objednali přes 125 tisíc položek, přičemž mezi nejoblíbenější patřily hranolky s masovou či sýrovou přílohou, burgery, italské těstoviny, halušky i makaróny se sýrem po americku nebo paella.
Po počáteční fázi, kdy vše kompletoval zaměstnanec, se nyní Manifesto posouvá k automatizovanému řešení, v němž budou pomocí softwaru příchozí objednávky integrovány z jednotlivých platforem přímo do centrálního pokladního systému. Pro vylepšování služby Manifesto hodně pracuje i se zpětnou vazbou – při každé objednávce vybízí své zákazníky ke sdílení zkušeností. „Nabádáme lidi, aby nás v případě nespokojenosti kontaktovali přes soukromou zprávu na sociálních sítích, což je pro nás nejrychlejší kanál, kde se můžeme doptat na detaily, okamžitě učinit nápravu, případně nabídnout kompenzaci. Zákazníci si navíc velmi cení toho, že s nimi někdo osobně komunikuje a jejich problémem se opravdu zabývá,“ vysvětluje Radka Ondráčková s tím, že vysoce převažují spokojení zákazníci.
Díky rozvozu mohli také někteří majitelé udržet svůj provoz, což je případ restaurace Ryba je ryba, za níž stojí Matteo De Carli. Své kamenné podniky – Maso je maso a Casa De Carli – se totiž rozhodl během pandemie uzavřít. Zároveň nechala služba vzniknout i tzv. virtuálním kuchyním, které fungují jen na rozvážku. Mezi ně patří například Mac & Cheese, Sausage Party nebo Lord of the Wings.
Vedle stálé nabídky dvacítky gastro konceptů sází Manifesto také na příležitostné akce, které staví na prémiových produktech. Na svatého Valentýna si tak mohli zájemci objednat ústřice s proseccem nebo kombinaci burgerů a vafle s pravou belgickou čokoládou. Na letní sezónu zase uvádí speciální edici poké se slávkami, koktejly Sip of Tahiti či Sip of Cuba, Ginger Ale a drobenkovým koláčem od Minie’s.
K rozvozu jídla přidalo Manifesto ještě další služby, mimo jiné nabídku originálních koktejlů, o které byl od počátku velký zájem. Zákazníci využili například mikulášské nabídky, kdy bylo možné si nechat Mikulášem, čertem a andělem nechat dovézt speciální předvánoční zásilku. „Dnes už koktejly považujeme za stabilní linii, kterou chceme dále rozvíjet. Uvažujeme i o rebrandingu a autonomním konceptu,“ předesílá Ondráčková.
Další technologie se uplatní na poli plateb
Technologie Manifesto využívá i na poli plateb. Od počátku se prezentuje jako bezhotovostní prostor, přičemž první dva roky v tomto ohledu spolupracovalo se společností Mastercard. Nyní bude své bezhotovostní platby procesovat ve spolupráci s nizozemskou službou Ayden, jež nabízí personalizované interakce se zákazníky ať už při jeho fyzické návštěvě, nebo během online objednávky. „Ayden si dokáže zapamatovat jazykovou volbu zákazníka, jeho preference, zda chce nechat spropitné, či nikoliv,“ uvádí Ondráčková.
Díky tomu bude možné rozpoznat zákazníky v obou prostředích, pamatovat si jejich zvyklosti a vycházet jim vstříc speciálními službami. Propojením dat, s nimiž se doposud pracovalo odděleně, si Manifesto připravuje půdu pro budoucí věrnostní program. „Zatím přemýšlíme nad vhodným modelem,“ dodává Ondráčková.
Chystá se expanze na nové trhy v EU i USA
Podle Ondráčkové představuje Manifesto tzv. food hub, ekosystém, jenž pomáhá nezávislým restauracím udržet model rezistentní vůči jakýmkoliv výkyvům. „Je nutné počítat s tím, že podobným krizím jako té současné budeme čelit i v budoucnu, a být schopný se jim přizpůsobit. Pro nás je zásadní, že jsme to přežili jak my, tak naše partnerské restaurace. Kdyby nebyly, nebyli bychom ani my,“ zdůrazňuje Ondráčková s tím, že právě kvůli tomuto přístupu má koncept velký potenciál pro rozvoj.
Na českém trhu je Manifesto nyní v provozu pouze na Florenci. Druhá pobočka na Smíchově byla v období pandemie uzavřena, za pár dní se však znovu otevře. Další expanze v tuzemsku vyloučena není, nicméně spíše než po České republice je expanze v blízké budoucnosti reálná v zahraničí. „Momentálně se zaměřujeme na západní Evropu, kde probíhají jednání v Belgii a Německu. Zároveň se nám možnosti otevírají i v USA, což by byla pro nás přirozená destinace,“ prozrazuje Radka Ondráčková.
Letní sezóna vypadá slibně
S pomalým příchodem léta začíná i postupné uvolňování protipandemických opatření. Zahrádky restaurací by mohly první hosty přivítat nejdříve 17. května. K této příležitosti chystá Manifesto kampaň, jejíž hlavním sdělením je, že „nic nebude jako dřív, protože všechno bude znovu jako poprvé“. „S touto emocí si chceme pohrát, protože jsme přesvědčeni, že to bude v lidech rezonovat,“ upřesňuje Radka Ondráčková. K vidění bude na sociálních sítích. „Televizní kampaně si ale rozhodně platit nebudeme,“ podotýká Ondráčková.
Kampaní chce Manifesto také představit novinky, mezi něž patří i sedm nových restaurací, jako je Antricote Authentic Caucasian Grill, Avenida Bar La Tapa, Napokē, Rang De Basanti, Schnitzel King, Těstovina a Ukiyo-e Japanese Cuisine. Samotný prostor se promění dle úpravy Sary Gomes a firmy Flower Company v městskou zahradu s popínavkami, jedlými a aromatickými bylinkami i hustými travinami, které vytvoří soukromá zákoutí či kruhová sezení okolo kmenů středně velkých stromů.
Pro zájemce připraví kampaň na míru
Kromě toho nabídne Manifesto na letní sezónu mnoho marketingových nástrojů i zájemcům z řad reklamních zadavatelů, například značek, které se silně orientují na udržitelnost a městské trendy. „Jsme schopni jim vymyslet kampaň na míru, která ale nespočívá v rozvěšení bannerů. Můžeme pro ně připravit tematickou party, filmové promítání nebo soutěž,“ vyjmenovává Radka Ondráčková. Za příklad může posloužit spolupráce s Red Bullem, jež probíhala v létě 2019: návštěvníci v Manifestu mohli nejen popíjet nápoje řady limonád Organics, ale i zhlédnout některý z dokumentárních filmů nebo si poslechnout hudební umělce.
„O naše venkovní prostory v současnosti pozorujeme zvýšený zájem. To, co byla dříve nevýhoda kvůli možné nepřízni počasí, se nyní pro pořádání eventů naopak jeví jako lepší varianta,“ doplňuje Radka Ondráčková. Navíc loni Manifesto v létě zaznamenalo 30% meziroční nárůst obratu.
V neposlední řadě z různých výzkumů vyplývá, že lidé se po několika měsících zavřených doma ze všeho nejvíc těší na to dát si s přáteli drink, potkat se s nimi na pěkném místě a zajít si někam ven na koncert. „Vzhledem k tomu, jak je Manifesto multifunkční, je to pro nás důvod dívat se na nadcházející sezónu optimisticky,“ uzavírá Radka Ondráčková.
-stk-