ČistéDřevo.cz: Letošní růst chceme držet na pevných základech

pondělí, 1. července 2024, 11:40 Marketing, Retail Kateřina Straková

E-shop ČistéDřevo.cz letos prožívá skokový růst a chce ho udržovat na pevných základech, říká spoluzakladatel Tomáš Izaiáš. 

Tomáš Kruczek a Tomáš Izaiáš, zakladatelé e-shopu ČistéDřevo.cz, zdroj: ČistéDřevo.cz

Tomáš Kruczek a Tomáš Izaiáš, zakladatelé e-shopu ČistéDřevo.cz, zdroj: ČistéDřevo.cz

Český e-shop ČistéDřevo.cz jen loni prodal kolem 300 tisíc dřevěných výrobků a dosáhl obratu ve výši 88 milionů korun. Kromě Česka působí pod názvem Atmowood i na pěti zahraničních trzích, na Slovensku a v Maďarsku a od letošního roku také v Německu, Chorvatsku a Slovinsku. A další expanze je v plánu, jak prozrazuje Tomáš Izaiáš, jenž e-shop spolu s Tomášem Kruczkem založil. 

Značka si zakládá na objevování talentovaných truhlářů a výrobců z Česka i zahraničí. „Nejenom, že sdružujeme výrobce, ale také sami vyrábíme, takže nejsme jen přeprodejci bez přidané hodnoty,“ přibližuje Izaiáš s tím, že důraz je kladen i na personalizované dárky. Další zajímavou oblastí jsou firemní zakázky, které dnes tvoří přibližně 20 % tuzemského obratu. „Uvědomujeme si ale, že zde máme nevyužitý prostor k růstu,“ dodává Izaiáš. Více o této e-commerce značce se můžete dočíst v rozhovoru. 

E-shop ČistéDřevo.cz si zakládá na objevování talentovaných truhlářů a výrobců z Česka i celého světa. Jakým způsobem je vyhledáváte? Jak je oslovujete? 

Ve světě dřeva jsme již relativně známý e-shop, takže lidé, kteří něco vyrábí a tento materiál milují stejně jako my, se nám ozývají dost často sami. Samozřejmě současně probíhají z naší strany také průzkumy trhů jednotlivých zemí, ve kterých působíme, abychom měli přehled, o jakou část sortimentu se máme rozšířit. Vhodné výrobce potom oslovujeme a zjišťujeme, jestli jsme stejně naladěni.

Kromě výrobků od jiných truhlářů nabízíte i vaše vlastní výrobky, například personalizované dárky. O jaký druh produktů je mezi českými zákazníky největší zájem? A liší se tuzemské preference od těch zahraničních? 

Personalizované dárky jsou naše srdcová záležitost, protože u nich obdarovaný vždy ví, že si na dárku pro něj někdo dal opravdu záležet. Nejsme e-shop, který by byl postavený jen na TOP produktech, takže naše prodeje jsou závislé na tisících výrobků. K tomu nás navíc ovlivňuje sezónnost a roční období. Tuzemské preference se od těch zahraničních liší určitě, ať už jinými bestsellery napříč zeměmi nebo zvyklostmi a očekáváním od služeb obchodu. Rozdíly v prodejnosti produktů dělá rozdílná délka léta nebo zimy, ale třeba u svatebního sortimentu i oblíbenost svateb v dané zemi. Dalším příkladem, u kterého Češi oproti jiným zemím vedou je kategorie výrobků pro domácí mazlíčky.

Zakázky pro firmy u nás tvoří přibližně 20 % tuzemského obratu, přičemž si ale uvědomujeme, že zde máme nevyužitý prostor k růstu.

Tomáš Izaiáš

Jaký podíl na prodejích tvoří zakázky pro firmy? Co je mezi firemními zákazníky oblíbené?

Zakázky pro firmy u nás tvoří přibližně 20 % tuzemského obratu, přičemž si ale uvědomujeme, že zde máme nevyužitý prostor k růstu. Sami je aktivně totiž prozatím neoslovujeme. B2B sektor dřevo miluje, je to pro ně příjemná změna oproti každoročním klasickým dárkům, které nikoho nepřekvapí. S těmito zakázkami nám nyní navíc nově pomáhá i chráněná dílna Dřevěný anděl, která vznikla pod naší záštitou. Pomáháme tedy tam, kde je to nejvíce potřeba a zároveň firmám nabízíme náhradní plnění.

Jak svou značku ČistéDřevo.cz komunikujete na koncové zákazníky v tuzemsku? Jaké komunikační kanály využíváte k propagaci? 

Probouzíme v lidech emoce, hřejivost doteku dřeva, kresbu letokruhů a jeho vůni chceme přinést do co nejvíce domácností po celé Evropě. Spojení lidských rukou a dřeva nám zkrátka dává smysl. Navíc nejenom, že sdružujeme výrobce, ale také sami vyrábíme, takže nejsme jen přeprodejci bez přidané hodnoty. K propagaci používáme různé online i offline kanály od sociálních sítí, přes e-mail marketing, až po nejrůznější zmínky v médiích.

Zakládáme si na tom, že jsme tady hlavně pro lidi a pro naše zákazníky. Takže máme lidové ceny, a stejně tak chceme alespoň prozatím zachovat i lidový a lokální název firmy.

Tomáš Izaiáš

Název ČistéDřevo je značně obecný. Nedělá vám problémy například ve vyhledávání? Neuvažujete o změně názvu, například na AtmoWood, pod nímž působíte v zahraničí? 

Taková otázka se samozřejmě nabízí a neslyším ji poprvé. Když jsme před 10 lety začínali, tak jsme takto bohužel nepřemýšleli a o dané problematice toho moc nevěděli. Určitě bychom si tím nyní nebo do budoucna ušetřili dost starostí a přemýšlení. Každopádně my si zakládáme na tom, že jsme tady hlavně pro lidi a pro naše zákazníky. Takže máme lidové ceny, a stejně tak chceme alespoň prozatím zachovat i lidový a lokální název firmy. Od zákazníků máme na název i logo hezkou zpětnou vazbu a myslíme si, že na tuzemský trh se hodí víc. Navíc všechno není jen o byznysu, ten název nám připomíná naše začátky a celou cestu, kterou jsme ušli. I všichni lidé zapojení do projektu k němu mají určitou citovou vazbu.

Kromě České republiky působíte také na Slovensku, v Maďarsku a nově jste expandovali i do Německa, Chorvatska a Slovinska. Proč jste si v zahraničí vybrali právě tyto trhy?

Jestli to byl správný tah, se ukáže až časem, každopádně jsme ale určitě nešli úplně na slepo. Do hry vstupovalo mnoho aspektů, které bylo potřeba zvážit. Od ceny přepravy, složitosti překladů, připravenosti trhu na dřevěné výrobky, až po místní zvyky anebo taky možnou konkurenci. Všeobecně expanze e-shopu je velké a složité téma, určitě to není žádný ověřený recept na bezstarostný a jednoduchý růst. Mimo ní rozhodně nezapomínáme na tuzemský trh, který je pro nás stále číslem 1 v žebříčku priorit.

Kam se se svým chcete rozšiřovat dál? Na které trhy chcete vstoupit v nejbližší budoucnosti? 

Nechtěl bych teď předbíhat a zkoušet říct nějakou zemi bezhlavě. Samozřejmě nějaké tipy máme, ale není to teď pro nás aktuální téma. Ty rešerše teprve probíhají a taky nám v rozhodování pomohou data z již aktuálně spuštěných zemí.

Kamenná prodejna je jeden z dlouhodobých cílů, určitě bychom ji chtěli.

Tomáš Izaiáš

Dříve jste prodávali na řemeslných trzích, prodáváte tak i nadále? 

Veškeré naše úsilí přešlo do online světa, pokud se někde objevíme, tak je to vyloženě akce, ke které máme osobní vztah, a je to opravdu jednou za rok. Možná se to změní, intenzivně to řešíme. Určitě by se ale jednalo o sezónní záležitost v řekněme předvánočním období.

Plánujete k e-shopu i kamennou prodejnu? A pokud ano, kdy a v jakém městě? 

Je to jeden z dlouhodobých cílů, určitě bychom ji chtěli. Není to však priorita a navíc je to téma, se kterým nemáme prozatím moc zkušeností. Snažíme se už naše rozhodnutí dělat chytřeji a smysluplněji, než na úplném začátku. Prozatím věnujeme náš čas i finance růstu e-shopu a online prostoru, kde ještě vidíme mezery a víme kudy kam. Je to ale zajímavá cesta, jak být blíže k zákazníkům a podpořit důvěryhodnost značky.

Jaké máte další plány? 

Zaměřujeme se nyní spíše na interní procesy, fungování skladu a celkové vedení firmy. V tomto roce prožíváme, dá se říct, skokový růst, a to vše chceme mít na pevných základech. Zároveň se nám podařilo nakoupit nové stroje do výroby, takže před námi stojí i nová výzva v podobě skloubení prodeje a rozšíření in-house výroby.