Garanční systém kampaní podpoří finanční gramotnost

pátek, 28. června 2024, 12:15 Aktuality, Reklama MediaGuru

Garanční systém finančního trhu spouští od léta kampaň na podporu finanční gramotnosti mezi seniory a mladými. 

Zdroj: Garanční systém finančního trhu

Zdroj: Garanční systém finančního trhu

Zákonem zřízený Garanční systém finančního trhu startuje novou kampaň, v níž přibližuje základní témata finanční gramotnosti včetně zákonného pojištění vkladů. Cílem je i propojit generace seniorů a mladých. 

„Každá generace je jiná. A to je dobře. Že jsme každý jiný přeci znamená, že se můžeme vzájemně obohatit a něco nového se od sebe naučit. Právě na tom staví naše nová vzdělávací kampaň s názvem ‚Jak to teda je?’ na podporu finanční gramotnosti mezi generací Z a seniory,“ popisuje výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Název kampaně „Jak to teda je“ odkazuje na to, že je ve veřejném prostoru spousta rad a informací týkajících se financí, které si často protiřečí. Zorientovat se v nich může být problém pro seniory, stejně tak jako pro mladé. „Chceme jim dát vodítko a zároveň předat ty nejdůležitější informace – jako hlavní tu, že jejich vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou ze zákona pojištěné díky Garančnímu systému finančního trhu, a proto se o ně nemusí obávat,“ uvádí Kadlecová. 

Edukační kampaň Garanční systém připravil z toho důvodu, že vedle zajištění výplaty náhrad vkladů v případě pádu finanční instituce je jeho úkolem také podpora finanční gramotnosti. Finančně gramotní lidé totiž s menší pravděpodobností uvěří dezinformacím týkajících se financí, které mohou představovat potenciální ohrožení stability finančního trhu. Jednou ze skupin nejvíce ohrožených dezinformacemi a tzv. šmejdskými praktikami v oblasti financí jsou přitom senioři. Mladým zase často chybí zkušenosti. 

V sedmi krátkých videích, která budou od léta cílovým skupinám distribuována v online prostoru, vystupuje babička Vlasta a vnuk Vašek, kteří společně řeší základní finanční otázky: spoření, investice, hoaxy o pádech bank nebo třeba podezřele výhodné nabídky. S drobnou nadsázkou přitom představují své generační stereotypy. Babička Vlasta se moc neorientuje v online prostoru a je s penězi až na nějaké výjimky opatrná. Na druhou stranu vnuk Vašek, který se právě připravuje na maturitu, by nejraději vše investoval do krypta a o tom, že jsou jeho peníze v bance automaticky pojištěné, vůbec netuší. 

Kampaň pro Garanční systém vytvořila agentura AC&C Public Relations. Videoobsah připravila zlínská produkční společnost Bumerang Film pod taktovkou režiséra Jakuba Žídka. Videa doplní obsahová microsite www.jaktotedaje.cz, obsah z kampaně se bude objevovat od léta v klasických i online médiích. 

-stk-