Česká e-commerce zakončila druhý kvartál s 3% růstem

čtvrtek, 11. července 2024, 11:00 Retail, Aktuality MediaGuru

Druhé čtvrtletí letošního roku přineslo pokračující mírný vzestup v oblasti e-commerce.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Po úspěšném předchozím čtvrtletí se podle dat společnosti Heureka Group podařilo udržet pozitivní trend a i druhý kvartál roku skončil s celkovým růstem tržeb 3 %, ve srovnání s předchozím rokem. Z pravidelné analýzy eCommerce Insideru navíc vyplývá, že se mírně snížila průměrná hodnota objednávky na 1398 Kč. Češi pokračují v online nákupech, které dosud odkládali, ale nakupují zboží, které dříve nebylo tolik dostupné online. 

Růst brzdí pokles velkých kategorií

„V e-commerce je patrná další konsolidace online trhu, spojená s jistým nasycením nákupních potřeb zákazníků. Větší růst je brzděn poklesem ve velkých kategoriích, jako jsou notebooky, granule pro psy nebo chytré hodinky. Rostou nové kategorie, které před pár lety skoro nikdo v online prostředí neznal – solární panely, diaboly a broky nebo třeba elektrické motorky. Některé e-shopy sice rostou dvouciferně, ale současně jiné dvouciferně klesají,” komentuje vývoj trhu David Chmelař, generální ředitel Heureka Group.

„Květen byl nejslabší měsíc z celého kvartálu. Vliv na to měl loňský květen, kdy lidé zjistili, že energie zlevnily, a začali utrácet našetřené peníze. Vidíme také přímou souvislost s nezvykle rychlým nástupem letního počasí, které překvapilo nepřipravené prodejce. Další problémy vznikly s lodní dopravou v oblasti Suezského průplavu a vybookovanou kapacitou letecké dopravy pro přepravu zboží. Teplé počasí navíc lidi vylákalo na výlety a pobyt v přírodě, což omezilo jejich čas strávený prohlížením nabídek na internetu,“ dodává Chmelař.

Nejvíce rostou solární a fotovoltaické komponenty

Češi se rozhodli předejít vysokým cenám za energie, proto absolutními skokany čtvrtletí jsou solární a fotovoltaické komponenty s nárůstem +393%. Druhé místo obsadily elektrické motorky +382%. I elektrická kola si oproti loňskému roku polepšila +20%. Jak nezvykle teplé počasí ovlivňuje online nakupování ukazuje i třetí příčka skokanů prodejů, kterou obsadily klimatizace (+112%). Na zvelebování zahrad ukazuje nárůst u zahradního a ratanového  nábytku (+33%) a bazénových vysavačů (+26%) . Češi nadále myslí i na sebe,  zájem o kávu vzrostl o 107% a vitamínů a minerálů o 75 %. „U kávy vidíme snahy Čechů předzásobit se po oznámení zdražování kávy v důsledku sucha a klimatických změn,“ říká Jan Mayer, výkonný ředitel Heureky pro Čechy a Slovensko. 

Zájem o herní konzole se nasytil

Po letech výrazného zájmu a často dlouhé čekací době se nasytil zájem o herní konzole, které klesají už druhý kvartál po sobě (-35%). „Připisujeme to tomu, že kdo měl o některou z nejnovějších konzolí zájem, už si ji pořídil a nyní jednoduše čeká na nový model,“ komentuje propadák kvartálu Mayer. Následují elektrokoloběžky (-30 %) a investiční zlato (-30%). Klesal i zájem i ve velkých kategoriích jako automatické kávovary a chytré hodinky (-22%), notebooky (-18%) a sluchátka (-16%). Nedařilo se ani robotickým vysavačům (-8%).

Průměrná cena objednávky se snížila o 8 %

„Vidíme, že lidé pokračují s nákupy, které v dobách vysoké inflace odkládali kvůli vysoké pořizovací ceně. Objem objednávek se mírně zvětšil, ale průměrná cena objednávky se mírně snížila o 8 % na aktuální hodnotu 1398 Kč. Zákaznická spokojenost zůstala prakticky stejná, zastavila se na hodnotě 96,2, přičemž česká e-commerce dlouhodobě poskytuje vysokou kvalitu služeb,” ohlíží se za druhými třemi měsíci roku David Chmelař a na závěr dodává: Na českou scénu vstupují zahraniční hráči, není zde jednoduché uspět a Češi zůstávají citliví na výši cen. Na druhou stranu, čeští zákazníci očekávají vysoký standard online služeb, a proto s pořizováním dražšího zboží volí raději české obchodníky.“ 

Vybrané rostoucí a klesající kategorie e-commerce za Q2 2024

Vybrané rostoucí kategorie

Q2/24 vs Q2/23

 

Vybrané klesající kategorie

Q2/24 vs Q2/23

solární a fotovoltaické komponenty

393 %

 

herní konzole

-35 %

elektrické motorky

382 %

 

elektrokoloběžky

-30 %

klimatizace

112 %

 

investiční zlato

-30 %

zrnková káva

107 %

 

chytré hodinky

-22 %

vitamíny a minerály

75 %

 

automatické kávovary

-22 %

zahradní ratanový nábytek

33 %

 

notebooky

-18 %

elektronické knihy

30 %

 

čerpadla

-18 %

bazénové vysavače

26 %

 

sluchátka

-16 %

sušené plody

19 %

 

granule pro psy

-8 %

elektrokola

18 %

 

robotické vysavače

-8 %

Zdroj: Heureka Group

-stk-