Videoobsah na internetu dál meziročně roste o 50 %

středa, 3. července 2024, 06:55 TV MediaGuru

Zájem o sledování videoobsahu se dál znatelně zvyšuje, uvádí společnost České Radiokomunikace.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

České Radiokomunikace (CRA) evidují neustálý nárůst sledování videoobsahu v rámci své CDN sítě. Objem přenesených dat za poslední rok stoupl meziročně o 54 %. Jde o dlouhodobější trend, meziroční nárůsty vyšší než 50 % se objevují třetí rok po sobě. Typický uživatel stahuje videoobsah průměrnou rychlostí 3,5 Mbps. Vyplývá to ze statistiky CRA.

Nabídka OTT služeb, jako jsou videotéky, výrazně narostla v době pandemie covid 19 a od té doby růst pokračuje. Květnový provoz v CDN síti CRA dosahoval ve špičkách hodnot kolem 1400 Gbps. OTT služby zahrnují sledování filmů, seriálů nebo bonusů k nim na PC, mobilních telefonech nebo chytrých televizorech.

CRA poskytují svou infrastrukturu v oblasti OTT služeb například televizním skupinám Nova, Prima, společnost Mafra, Economia nebo Livesport. CRA zajišťují i streaming pro zahraniční společnosti, nejaktuálněji například streaming fotbalového turnaje Euro pro ProTV do Rumunska.

„Videoobsah je nejrychleji rostoucí kategorií ze všech služeb. Velká část odbavovaného streamingu je navázána na lineární obsah šířeného v DVB-T2 sítích, “ uvedl generální ředitel CRA Miloš Mastník.

V rámci OTT (over the top) služeb poskytují CRA produkt CRA Media Cloud, který zahrnuje služby od zpracování obsahu pro distribuci na internet až po doručení do zařízení koncového zákazníka, což může být mobilní telefon, tablet, ale také DVB-T2 televizní přijímač. Využívá k tomu vlastní infrastrukturu pro zpracování videoobsahu a zároveň vlastní CDN (content delivery network). Divák může tento obsah sledovat nejenom na mobilních telefonech, tabletech a počítačích, ale také prostřednictvím HbbTV (červeného tlačítka) ve spojení s digitálním pozemním vysíláním DVB-T2.

-mav-