Designérka Marešová bojuje kampaní s menstruační chudobou

čtvrtek, 15. srpna 2024, 09:55 Aktuality, Reklama MediaGuru

Anna Marešová spustila crowdfundingovou kampaň na platformě Donio. Chce pomoci ženám, jež si nemohou dovolit kvalitní menstruační pomůcky.

Ambasadorky kampaně proti menstruační chudobě, foto: Lukáš Bíba

Ambasadorky kampaně proti menstruační chudobě, foto: Lukáš Bíba

Designérka Anna Marešová odstartovala na platformě Donio kampaň s cílem podpořit ženy, pro které je nákup menstruačních pomůcek každý měsíc významná finanční zátěž, a proto si kupují menstruační pomůcky nižší kvality. K této příležitosti se svou značkou Whoop.de.doo vytvořila novou limitovanou red edition, na které se podílel známý výtvarník Lukáš Musil alias Musa

Marešová ke kampani navrhla také menstruační kalíšek. Za každý nákup této limitované edice kalíšku putuje zdarma další kalíšek ženě, která to nejvíce potřebuje. Lidé můžou na kalíšek ženám v nouzi přispět část peněz, značka Whoop.de.doo pak doplatí druhou polovinu. Kampaň probíhá prostřednictvím online kampaně na Google, Sklik a Meta, a postů na sociálních sítích, v printu,  včetně PR aktivit

Do kampaně se zapojila i novinářka Nora Fridrichová, která založila Nadační fond Šatník a téma samoživitelství sama dlouhodobě podporuje. Nadační fond Šatník nyní pomáhá 18 tisíci samoživitelkám. Kampaň dále podporují ambasadorky značky, zpěvačka Tonya Graves, herečka Petra Nesvačilová, moderátorka Adéla Elbel, violoncellistka Terezie Kovalová či gynekoložka Petra Vrzáčková.

Součástí kampaně je i průzkum mezi ženami. Z něho vyplývá, že čtvrtina žen v Česku přiznává, že aby ušetřila, nosí menstruační pomůcky déle, než by měla, v horším případě používají různé nevhodné náhražky. Přibližně 30 procent žen v průzkumu uvádí, že jim zbývá méně než 2000 Kč měsíčně po uhrazení nezbytných výdajů jako jsou nájem, potraviny, doprava apod. 

„Menstruační kalíšek je udržitelná alternativa k jednorázovým menstruačním pomůckám. I při intenzivním používání vydrží více než pět let, aniž by na něm byla patrná nějaká změna. Za tu dobu nahradí až 1750 jednorázových vložek či tamponů,“ vysvětluje Marešová, která pro svoji značku Whoop·de·doo ve spolupráci s gynekology menstruační kalíšky v několika variantách vytvořila. 

„Kromě toho, že se díky kalíšku extrémně minimalizuje odpad, velmi se snižují i náklady. Pokud budeme počítat 10 Kč na jeden kus jednorázových pomůcek a porovnáme je s kalíšky Whoop·de·doo, dostaneme se na částky 140 000 Kč versus 7120 Kč,“ dodává Marešová.

-stk-