Internetové platformy zbrojí na televizní podzim

čtvrtek, 22. srpna 2024, 07:25 TV Lukáš Polák

Online služby působící na českém trhu (zdaleka nejen ty české) připravily v průběhu léta řadu novinek. Ty jsou přípravou na televizní podzim.

Online platformy jsou bezednou studnicí novinek. Foto: Shutterstock

Online platformy jsou bezednou studnicí novinek. Foto: Shutterstock

NASA končí s lineární TV, sází na videotéku

Pokud si diváci NASA TV oblíbili sledování hvězdné oblohy, letů do vesmíru a dalších zajímavostí, které si pro ně připravila Národní americká vesmírná agentura (NASA), pak je na začátku televizního podzimu čeká zásadní novinka. Vysílání NASA TV končí a veškerá pozornost milovníků vesmíru bude upřena na jedno jedná místo – online videotéku NASA+. Na ukončení programu už stanice upozorňuje minimálně týden běžící textovou lištou. Vysílání NASA TV ze satelitu bude ukončeno 28. srpna, tedy prakticky za pár dní.

Program ale není k dispozici pouze z družice Hotbird, která slouží jako její distribuční signál. NASA TV se objevila i v nabídkách některých operátorů placené televize. I tady tedy příští týden ve středu čeká na diváky stejný krok. „Prostřednictvím NASA+ zlepšujeme uživatelský zážitek pro naše publikum způsobem, který odráží náš závazek dosáhnout nových výšin, jak v průzkumu vesmíru, tak v médiích,“ komentuje chystanou změnu Marc Etkind, associate administrator, Office of Communications at NASA Headquarters ve Washingtonu.

Rakuten TV posíluje na klíčové platformě

Služba Rakuten TV je aktivní mj. v oblasti tzv. FAST kanálů, tedy volně dostupných programů (leckdy i původně placených), za jejichž sledování zaplatí odsledováním vkládané online reklamy. Rakuten TV je standardní součástí řady Smart TV ve formě aplikace a tuto službu lze najít například i v Android TV nebo Apple TV. A právě druhá z platforem nyní dostala velmi důležitou aktualizaci. Sledovat je tu možné nejen samotné FAST kanály, ale i bezplatnou videotéku.

Jedním z významných partnerů Rakuten TV je čínská státní organizace CGTN, která tu šíří nejen své mezinárodní programy, ale nabízí i tituly, které je možné zhlédnout s vkládanou reklamou. Rakuten TV jako japonská služba nabízí tento obsah v odpovídající obrazové i zvukové kvalitě, mínusem je ovšem (až na absolutní výjimky) absence češtiny. V aplikaci pro Apple TV tak už nyní chybí pouze položka Obchod s placenou videotékou. Je ovšem otázkou, zdali je cílem japonských manažerů tuto možnost pro uživatele této platformy doplnit. Zde je obsah k dispozici také v UHD.

IFC Media vsadila na online, propaguje ho i TV kanály

Slovenská společnost IFC Media patří na českém trhu k menším hráčům v oblasti placené televize. Její tematické kanály ale nejsou českým divákům neznámé. Dvojici stanic Arena Sport je možné nalézt u všech klíčových operátorů na trhu. Právě zde bylo možné nedávno zaznamenat na první pohled nepodstatnou úpravu log, která nově obsahují písmeno I se šipkou Play. To už dříve obsahovala i stanice Spark a nyní jím byl opatřen i dětský program Rik. Cílem této drobné, ale ve skutečnosti velmi podstatné úpravy je propagace zpravodajského a publicistického portálu iStream.

Změnou názvu prošla i streamovací platforma Rik+, jejíž obsah nabízí právě ve spolupráci s IFC Media operátor SledováníTV. Sekce tu funguje od srpna pod označením Play TV. Marketingová specialistka SledováníTV Veronika Vyskočilová však potvrdila, že kromě nového názvu k žádné další změně nedochází a obsah služby, na který byli zákazníci zvyklí, se nemění. V souvislosti s Play TV ale dochází k „menšímu“ zmatku. Pod stejným názvem je totiž dostupná i OTT aplikace nabízející přístup ke klasické internetové televizi, za jejímž vývojem stojí právě SledováníTV.

Sportovní přenosy na FAST kanálech nebo Bollywood

Atraktivní nabídka sportovního obsahu zdarma diváky láká. Online streamer DAZN uvedl v srpnu další novinku – FAST kanál PLL Network. Název stanice pochází z Premier Lacrosse League (PLL), populární lacrosové soutěže ve Spojených státech. Ve vysílání programu nechybí živé přenosy, záznamy zápasů, zákulisní pohledy i rozhovory s hráči. Mezi další FAST kanály v DAZN patří například PGA Tour, Motorvision nebo Women's Football.

Posledním FAST kanálem, který přibyl tento měsíc v nabídce služby Plex, je Desi Play TV. Je zaměřený na asijskou komunitu, především na indickou populaci po celém světě. Tento program nabízí širokou škálu obsahu, včetně bollywoodských filmů, indických televizních seriálů, hudebních pořadů a kulturních programů. Desi Play TV slibuje nabídku zábavy, která reflektuje kulturní dědictví a tradice indického subkontinentu. Cílem provozovatele je nabídnout obsah na širokém množství zařízení, čemuž odpovídá i dohoda s provozovatelem platformy Plex.