#LifeChangers cílí na nové vychovatele asistenčních psů

středa, 7. srpna 2024, 06:40 Aktuality, Reklama MediaGuru

U příležitosti Mezinárodního týdne asistečnních psů zahajuje organizace ADI celosvětovou kampaň #LifeChangers. 

Zdroj: Helppes

Zdroj: Helppes

Se začátkem Mezinárodního týdne asistenčních psů, který probíhá v týdnu od 4. do 11. srpna, zahájila mezinárodní organizace ADI (Assistance Dogs International) celosvětovou kampaň #LifeChangers, jež chce přilákat nové zájemce o dobrovolnickou práci při výchově štěňat budoucích asistenčních psů. 

V průběhu celého týdne se týmy asistenčních psů stávají tvářemi videokampaně, která celosvětově oslavuje jejich neúnavnou práci a přínos pro lidi s handicapem. Představuje příběhy více než 40 asistenčních psů a jejich páníčků z celkem 15 zemí.

Ke kampani se připojila také česká organizace Helppes, která se výcvikem asistenčních psů zabývá více než 20 let. Mezi těmi, kteří vyprávějí své příběhy v kampani #LifeChangers, je také Marek a jeho čtyřnohý parťák Rey. „Rey odhalí mé záchvaty dříve, než nastanou, a hlídá mě, když mám epileptický záchvat,“ vysvětluje Marek, jehož signálního asistenčního psa Reye vycvičila organizace Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené v Praze v České republice.

„Každý rok tito úžasní asistenční psi změní život desítkám tisíc lidí na celém světě," říká výkonná ředitelka ADI Chris Diefenthaler a dodává: „Ale celosvětový nedostatek dobrovolníků pro výchovu štěňat spolu s poptávkou po asistenčních psech převyšující obvyklou míru, to vše má bezprostřední dopad na lidi, kteří asistenční psy potřebují nejvíce.“

Každý rok přes 200 členských organizací ADI vycvičí a umístí tisíce vodicích, asistenčních a signálních psů pro nevidomé, lidi trpící autismem, omezenou mobilitou, posttraumatickou stresovou poruchou a dalšími celoživotními handicapy. 

-stk-