Škola volá, připomínají reklamy mnohých zadavatelů

středa, 28. srpna 2024, 07:10 Marketing, Reklama MediaGuru

Poprázdninový návrat do škol se blíží a spolu s tím uvádějí zadavatelé i back-to-school kampaně.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Nový školní rok se blíží a s tím se zintenzivňují i back to school kampaně, které cílí na děti a jejich rodiče. Ti mají totiž na starosti pořízení školní výbavy, což s sebou přináší celou řadu výdajů.

Za školní pomůcky, především sešity, obaly na ně, psací a rýsovací potřeby, penál, případně také aktovky či batohu počítalo loni podle průzkumu společnosti Pluxee zhruba 35 % rodičů s částkou okolo dvou tisíc korun na jedno dítě, více než 41 % pak s částkou mezi dvěma a čtyřmi tisíci korunami. A téměř 20 % počítá s částkou ještě o tisíc korun vyšší. „Letos se ceny batohů, pastelek, sešitů a dalších školních pomůcek pohybují na podobné úrovni jako loni. Samostatnou kapitolou jsou pak různé pracovní sešity či jazykové učebnice, které jsou zase o něco dražší,“ říká Martina Machová, personální ředitelka Pluxee.

Návrat do škol je příležitostí pro řetězce

I z důvodu vyšších nákladů se na back to school kampaně soustředí obchodní řetězce se svými slevovými akcemi. Na výhodné nákupy školních pomůcek láká ve svých letácích například Tesco, Albert nebo Billa. Albert k tomu tematicky ještě nasadil věrnostní kampaň, v níž nabízí za nasbírané body se slevou příběhové knížky pro děti, jež vydal ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros.

Návrat do školy ve své nabídce zohledňují i diskontní řetězce. Například Pepco nastavilo svou back to school sadu za cenu kolem 300 korun, kromě školních pomůcek je v ní obsaženo i tričko se šortkami. Primark zase u příležitosti začátku školního roku zmrazil ceny u stovek položek dětského oblečení. Kromě oblečení a bot nabízí i batohy, svačinové boxy nebo základní pomůcky.

Pepco nabízí back to school sadu za cenu kolem 300 korun, zdroj: Pepco.

Pepco nabízí back to school sadu za cenu kolem 300 korun, zdroj: Pepco.

Na školu se lze připravit i v knihkupectvích

K návratu do škol připravují kampaně již tradičně i velká knihkupectví. Knihkupectví Luxor komunikuje letos nejen šíři sortimentu, ale soustředí se i na situace, které každý rodič dobře zná – od neustálého vymýšlení svačin po hledání ztraceného kružítka či pravítka.

Jeden z klíčových vizuál letošní back to school kampaně knihkupectví Luxor, zdroj: Luxor

Jeden z klíčových vizuál letošní back to school kampaně knihkupectví Luxor, zdroj: Luxor

„Kampaň se zaměřuje na vše, co školák/student potřebuje při návratu do školy. Díky široké nabídce v Luxoru seženou rodiče s dětmi do školy vše a na jednom místě. Ať už jde o školní batohy, penály, učebnice, knihy, papírenské zboží, kreativní sady a psací potřeby, nebo merch,“ přibližuje na dotaz MediaGuru vedoucí marketingu společnosti Klára Utzeitigová s tím, že kampaň vznikla in-house a kombinuje vlastní a placené kanály, jejichž součástí je například influencer marketing nebo placená podpora přes sociální sítě.

Back to school období využívají batohy i školní pomůcky

S kampaněmi o prázdninách vyjeli také výrobci. Značka školních batohů Oxybag představila kampaň s „oživlým batohem“, který je parťákem dítěte po celý den. Na výrobě se podílela filmová produkce Overhere.

Značka Baagl z portfolia společnosti Presco Group odstartovala v televizi, outdooru a na internetu kampaň „Vyrůstej s odvahou“. „Dnešní děti se už tolik neomezují na škatulky; každý si chce najít své místo ve světě. Tento pocit sdílí i naše druhá cílová skupina, rodiče,” vysvětluje brand manažerka Marie Maláková. Pod kreativou je podepsána agentura B&T.

Období před začátkem školního roku je rovněž hlavní reklamní sezónou pro školní pomůcky. Mezi silné inzerenty v tomto segmentu patří značky jako Pilot, Centropen nebo Kores.

Kores se ve své letošní kampani zaměřuje především na výtvarné potřeby, pastelky, temperové barvy, vodovky, voskovky nebo plastelínu. „Náš nejprodávanější produkt je lepicí tyčinka, která je samozřejmě v mixu také obsažena, a dále psací potřeby (obyčejné tužky, kuličková pera, popisovače na bílé tabule),“ popisuje marketingová manažerka firmy Michaela Bălășel Lammrová.

Klíčový vizuál k back to school kampani značky Kores, zdroj: Kores

Klíčový vizuál k back to school kampani značky Kores, zdroj: Kores

Kampaň Koresu, jež staví na propojení in-store komunikace, online reklamy, sociálních sítích, PR aktivit i přímých spotřebitelských akcí, cílí především na ženy ve věku 27 až 45 let, tedy maminky předškoláků a školáků. Tuto skupinu oslovuje přes lifestylové časopisy, Facebook, Instagram nebo LinkedIn, ale také prostřednictvím eventů, kde se prezentuje stánkem a kreativní zónou nejen pro děti. Jedná se například o Den princezen, Food Piknik, roadshow TV Nova 30 let spolu, Dny Marianne nebo akce Jičín, město pohádky. „V neposlední řadě připravujeme individuální kampaně pro naše významné obchodní partnery, především v e-commerce, například limitovanou nabídku školní výbavy Kores GymBag, který je v prodeji na Alze, nebo kampaň na Megaknihy.cz,“ dodává Lammrová.

Značka psacích potřeb Pilot si letos připravila limitovanou edici gumovacích Pilot FriXion Ball a Clicker v designu Naruto, jedno z neprodávanějších anime a mang na světě. „Potěšilo nás, že naše centrála vybrala pro limitovanou edici populární anime Naruto Shippuden. Stojí na silných hodnotách, které korespondují s DNA Pilot FriXion: vytrvalost a neustálé úsilí dosáhnout svých cílů, sebedůvěra a vzdělávání se a přátelství a spolupráce pro překonávání výzev,“ popisuje za značku Renata Unger, produktová a marketingová specialistka společnosti Václav Čížek, jež japonskou značku v tuzemsku zastupuje. Kampaň je rozdělena do dvou vln, přičemž první již byla spuštěna v červnu, druhá běží od srpna do poloviny září. Kombinuje komunikaci v online prostředí, na sociálníchsítích, tisku a PR. V místě prodeje využívá POS. 

Limitovaná edice Pilot Frixion Naruto Shippuden, zdroj: Pilot / Václav Čížek

Limitovaná edice Pilot Frixion Naruto Shippuden, zdroj: Pilot / Václav Čížek

-stk-