Online prodává jen 25 % českých firem, na sítích je polovina

středa, 25. září 2024, 07:00 Retail, Výzkum, Aktuality MediaGuru

Na internetu prodává jen čtvrtina českých firem, tržby ale mají nejvyšší v EU, ukazují data Eurostatu. 

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Své služby či produkty prodává na internetu jen 25 % ze všech českých firem. České firmy v tomto směru patří v Evropě k průměru, v celé Evropské unii je to 23 %. „V čem ale české firmy vynikají je to, jak velký podíl tržeb se jim daří generovat v online prostředí, v tomto směru jsou obecně české firmy evropskou jedničkou,“ vysvětluje Tomáš Čupr, ředitel společnosti PPC Profits.

České firmy v online prostředí generují 30 % svých tržeb, uvádí nejnovější studie Eurostatu. „Ty firmy, které v online prostředí prodávají, chtějí být i maximálně efektivní. Pracují s klienty, zajímají se o jejich potřeby, pravidelně s nimi komunikují celou řadou kanálů. Proto je online prodej efektivní a vytváří podstatnou část tržeb celých odvětví. A s pokračující transformací a digitalizací podíl tržeb z on-line prostředí dále poroste,“ dodává Čupr.

V průměru za celou EU firmy v online prostředí generují jen 18 % tržeb, před 10 lety to bylo jen 13 %. Kromě českých firem patří mezi nejúspěšnější i ty dánské a irské, které online produkují 29, resp. 28 % tržeb. Naopak nejvíce zaostávají balkánské státy.

Při online prodeji přitom firmy nejčastěji spoléhají na vlastní webové stránky nebo aplikace. „Roste ale i obliba internetových tržišť a agregátorů, právě jejich význam se bude otevírat i do budoucnosti a umožní větší vstup do online prostředí i malým firmám, které se zatím bojí složité logistiky a vysokých nákladů na rozvoj online prostředí. Za několik let už internetová tržiště budou tvořit většinu online tržeb,“ očekává Tomáš Čupr.

České firmy zatím, poměrně překvapivě, ani naplno nevyužívají potenciál sociálních sítí. Na sítích je aktivní jen 53 % českých firem. Zatímco velké korporace význam sociálních sítí nepodceňují a jsou na nich přítomny v 87 % případů, malé a střední firmy tam často chybějí, využívá je jen polovina z nich.

„V drtivé většině firmy míří na hlavní sociální sítě, multimediální prostory typu Youtube či Instagramu využívá jen zhruba třetina firem. A vlastní firemní blog má jen každá 10. společnost. To se musí změnit, pokud firmy budou chtít zasáhnout generaci Y a mladší, tak Facebook opravdu není cesta,“ myslí si Čupr.

Ruku v ruce s růstem online aktivit podle něj musí jít i bezpečnost. V loňském roce 22 % firem prodávajících v online prostředí zaznamenalo nějaký bezpečnostní problém – nefunkční web, ztrátu či únik dat. „Řada firem v oblasti IT bezpečnosti zatím poměrně spí, vystačí si jen s přístupem přes heslo bez dalších bezpečnostních prvků. To se musí změnit,“ doplňuje Tomáš Čupr.

-stk-