Prima nabídne videa a výnosy z reklamy celému trhu, spouští Prima Play

pondělí, 30. září 2024, 07:00 TV MediaGuru

Skupina Prima spouští knihovnu videí, kterou mohou její partneři využít pro vlastní média. Za to, že video i s reklamou vloží na své stránky, jim Prima zaplatí 30 %. Nový produkt pro prodej videoreklamy označuje Prima za revoluční.

Jan Čadek a Hungy Nguyen, zdroj: FTV Prima

Jan Čadek a Hungy Nguyen, zdroj: FTV Prima

Skupina Prima přichází s novým produktem na poli videoreklamy, který přináší možnosti monetizace videa v Česku dosud nerealizovaným způsobem. Pod názvem Prima play spouští videoknihovnu, kterou nabízí k dispozici celému trhu. Zájemci z řad provozovatelů online médií si budou moci z této knihovny vybrat a na své stránky vložit libovolná videa. Podmínkou umístění je to, že spolu s videem zobrazí i videoreklamu, kterou Media Club do videa vloží. Mediální skupina se ale s provozovateli o inzertní výnosy z prodeje videoreklamy podělí 30% výnosem.

Skupina Prima si dohodou o umístění videí na další webové stránky českého internetu zajistí potřebné inventory, kterého se jí nedostává. Provozovatelé médií budou mít zdarma přístup do videoknihovny a od Media Clubu obdrží 30 % z celkového reklamního výnosu videa. „Je to win-win řešení. Nenašli jsme jedinou nevýhodu, kterou by nový produkt Prima play měl,“ popisuje Jan Čadek, obchodní ředitel divize rádií a divize online Media Clubu. Projekt vznikl v jeho divizi, dlouhodobě ho společně s Janem Čadkem připravoval Hung Nguyen, zástupce ředitele online a ředitel online technologií skupiny Prima.

Videoknihovna Prima play se spustí v úterý 1. října. Prvním partnerem, který se s Primou na spolupráci domluvil, je skupina Czech News Center (CNC). „CNC je prvním velkým partnerem a s Martinou Říhovou již spolupracujeme na poli rádií. Videa bude nejen odebírat, ale principem dohody je i možnost videa do videoknihovny vkládat. Za to obdrží také 30 % z výnosu. Prima play je tak otevřena pro tvůrce i odběratele videí. Mohou si přitom vybrat, jestli videa chtějí dodávat nebo odebírat nebo obojí zároveň. Pokud budou videa vkládat i odebírat, my si necháváme 40 % za monetizaci a náklady spojené s údržbou knihovny,“ přibližuje Jan Čadek.

Videoknihovna v den spuštění obsahuje až 15 tisíc videí různé stopáže od 30 vteřin po 40minutová videa. Tematicky jsou zaměřena na různé žánry a oblasti – seriály, auta, vaření, showbyznys, lifestyle, zpravodajství atp. „V rámci skupiny Primy vzniká denně řada videí napříč kategoriemi. Partneři si z knihovny vyberou videa, o která mají zájem, a pomocí embed kódu je vloží na své stránky. Zobrazí se jim player, ve kterém se přehraje i vložená reklama,“ uvádí Hung Nguyen. Zobrazovaným formátem videoreklamy bude instream reklama. K doporučování videí využívá Prima nástroj AI, který data o dosahu videí vyhodnocuje, a umožňuje tak provozovatelům průběžně sledovat jejich výkon. Vývoj na trhu jde podle Nguyena spíš cestou centralizace, kdy se systémy uzavírají. „My se je naopak snažíme decentralizovat. Věříme, že obsahem, který vytvoříme, ušetříme mediálním domům a partnerským webům produkční náklady. A především čas. Natočíme, sestříháme a nabídneme na jedné platformě,“ dodává.

Skupina Prima očekává, že o nový produkt může být mezi provozovateli velký zájem. „Může to být většina trhu. Vidíme, že klienti a agentury videoreklamu poptávají a o video je zájem. Ne všichni ale mají peníze na to videa vyrábět. My jim je nabízíme, a ještě se podělíme o výnos,“ říká Jan Čadek.

Možnost využívat videoknihovnu je otevřena celému trhu. „Jsme otevřeni spolupráci téměř s kýmkoli. Jako první obdrželi naši nabídku naši klienti v Impression Media,“ doplňuje Hung Nguyen. Impression Media je od loňského roku ve vlastnictví Media Clubu, tedy skupiny Prima.

Formát videoreklamy tvoří v rámci online portfolia Primy nejvyšší část z celkových výnosů divize. Prima se ale na webech, které provozuje a pro které zajišťuje prodej reklamy, potýká s vyprodaností reklamního prostoru. Na druhou stranu věří, že novým produktem může pomoci také ostatním mediálním domům s monetizací. „Myslíme si, že přinášíme revoluční produkt. I proto, že online domy snad s výjimkou Seznamu přivítají jakoukoli přidanou obsahovou hodnotu s otevřenou náručí. Dodatečné zdroje peněz jsou stejně tak zajímavé,“ uzavírá Jan Čadek.

Skupina Prima je podle srpnových dat NetMonitoru třetím největším hráčem českého internetu s 6,7 mil. RU. Z pohledu času stráveného s videem je druhým nejsilnějším subjektem, klíčovým produktem je její online platforma prima+, jejíž měsíční návštěvnost překračuje 4 mil. RU.

-mav-