Streamingový trh čekají změny, předplatné poroste pomaleji než reklama

úterý, 3. září 2024, 07:45 TV MediaGuru

Pětiletý výhled vývoje výnosů na streamingovém trhu podle PwC naznačuje jen mírné navyšování výnosů z předplatného a naopak dvouciferný růst výnosů z reklamy.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Svět streamování, který je v posledních letech předmětem tolika pozornosti, bude narážet na nové výzvy. Počet lidí, kteří streamují, se sice stále zvyšuje, i když nižším tempem než v předcházejících letech, ale streamovací společnosti mají větší potíže přimět lidi, aby za služby platili více. S rostoucím počtem a rozsahem streamovacích služeb se začala projevovat určitá forma saturace trhu. Globální předplatné video služeb OTT (over-the-top) vzroste v roce 2028 na 2,1 miliardy USD z 1,6 miliardy v roce 2023, což představuje 5,0 % CAGR (složená roční míra růstu). Globální průměrné tržby za předplatné OTT videa se však zvýší jen mírně: z 65,21 USD v roce 2023 na 67,66 USD v roce 2028. Předpokládá to letošní nová zpráva společnost PwC o vývoji mediálního a zábavního průmyslu v letech 2024 - 2028.

Stagnační efekt už podle PwC nutí přední streamovací firmy, aby změnily své obchodní modely a našly nové zdroje příjmů nad rámec předplatného. Velcí globální hráči (Disney+, Netflix a Amazon Prime Video) už proto zavedli „hybridní předplatné“, v rámci kterého diváci odsledují určité množství reklamy. Zavedení varianty sledování s reklamou je často doprovázeno dalšími opatřeními ke zvýšení příjmů. K nimi patří omezení sdílení hesel nebo investice do dalšího obsahu, jako jsou např. živé přenosy sportovních událostí. Za cíl mají přilákat předplatitele i inzerenty.

PwC proto předpokládá, že růst příjmů z předplatného (SVOD) se ustálí, a že naopak celosvětové příjmy z reklamy VOD (AVOD) do roku 2028 i nadále porostou dvouciferným tempem (CAGR ve výši 14,1 %). Do roku 2028 bude reklama tvořit asi 28 % celosvětových příjmů ze streamování, což je nárůst z 20 % oproti roku 2023.

Vývoj výnosů ze streamování do roku 2028: předplatné (SVOD), reklama (AVOD) a transakční model (TVOD). Zdroj: PwC

Vývoj výnosů ze streamování do roku 2028: předplatné (SVOD), reklama (AVOD) a transakční model (TVOD). Zdroj: PwC

Proměna obchodního modelu v rámci OTT služeb také zahrnuje konsolidační aktivity. Na vyspělých trzích se provozovatelé vrací k balíčkování a hlavní hráči obnovují typy nabídek známých z kabelového vysílání. V USA se Disney a Warner Bros. Discovery (WBD) spojily, aby nabídly balíček ve složení Disney+,Hulu, Max, a Disney, WBD a Fox Corp. uvedly „živý sportovní balíček” s názvem Venu Sports. Comcast zase nabízí svým televizním a širokopásmovým zákazníkům službu s názvem StreamSaver, která spojuje Peacock, Netflix a Apple TV+

-mav-