V e-commerce táhne móda, krása a luxus, posiluje Temu

pondělí, 23. září 2024, 17:45 Retail MediaGuru

Segmenty módy, krásy a luxusu dosáhly v evropském e-commerce tržeb v hodnotě 213 miliard eur. Roste zejména čínské Temu. 

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

O módu, kosmetiku i luxusní zboží online bylo loni na evropském kontinentu velký zájem. Podle reportu společnosti Cross-Border Commerce Europe vzrostly tržby těchto segmentů e-commerce na rekordních 213 miliard eur, což je o 91 miliard eur více než v předchozím roce.

Největší podíl z tržeb vygenerovala móda (59 %), která si připsala 125 miliard eur, poté krása (23 %) s 49 mld. eur a následoval luxus s 39 mld. eur (18 %). 

Významná část z celkových tržeb (38 %) pochází z přeshraničních nákupů, což jen poukazuje na potenciál zahraniční expanze pro jednotlivé e-shopy. Očekává se, že v příštím roce tento podíl vzroste na 39,6 %, tedy na 89 miliard eur. Celkem by měl trh s online módou, krásou a luxusem zaznamenat 5% růst a dosáhnout 224 miliard eur. K růstu přispívají nejen online tržiště, ale i čínské e-shopy s ultra rychlou módou Temu nebo Shein

Vývoj online prodeje módy, krásy a luxusu, zdroj: Cross-Border Commerce Europe

Vývoj online prodeje módy, krásy a luxusu, zdroj: Cross-Border Commerce Europe

Marketplace hrají v e-commerce zmíněných segmentů stěžejní roli, v nichž se posiluje pozice tzv. C2C platforem typu Vinted. Loni přispěla do celkových tržeb 12 mld. eur, příští rok by to mělo být již 15 miliard eur. 

Z hlediska značek e-shopů dominuje v módě stále Amazon, za ním je AliExpress, Temu, eBay, Etsy, Shein, Zalando, Trendyol, Vinted a Cider. V prodeji kosmetiku se na první příčce drží Notino, The Ordinary a Fragrantica, u luxusního zboží Skims, Beyonce a Rarebeauty

Top hráči v online prodeji módy, krásy a luxusu, zdroj: Cross-Border Commerce Europe

Top hráči v online prodeji módy, krásy a luxusu, zdroj: Cross-Border Commerce Europe

Zajímavá je posilující se pozice čínského Temu, který se podle srovnání SimilarWeb dostal již na druhou příčku nejnavštěvovanějších e-shopů na světě. Ze stříbrného místa sesadil eBay a drží se za prvním Amazonem. Jedná se o jediného hráče v seznamu 20 nejnavštěvovanějších online obchodů na světě, který byl spuštěn v posledním desetiletí. 

Nejnavštěvovanější e-shopy na světě, zdroj: SimilarWeb / Marketplace Pulse

-stk-