Evropa se stává pro CTV nejrychleji rostoucím trhem

neděle, 27. října 2024, 07:15 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Přes 80 % domácností s připojenou televizí dává CTV přednost před klasickou lineární televizí. 

Zdroj: Freepik (vytvořeno AI)

Zdroj: Freepik (vytvořeno AI)

I když podíl CTV na trhu v Evropě zatím nedosahuje úrovně Spojených států, právě Evropa se dnes stává nejrychleji rostoucím trhem pro tento formát. Různé studie ukazují, že více než 80 % domácností s připojenou televizí dává přednost CTV před klasickou lineární televizí. V návaznosti na tento trend odhaduje IAB, že celosvětové výdaje na reklamu v CTV vzrostou v roce 2024 o 12 %. Aby marketéři dokázali z tohoto růstu vytěžit maximum, budou muset začlenit CTV do své omnichannel strategie.

CTV se stává nedílnou součástí trhu

Po letech, kdy bylo CTV považováno pouze za „trend“, se díky změnám v chování diváků a technologickému pokroku, stalo pevnou součástí našich obývacích pokojů. Zatímco na začátku byl největší růst zaznamenán u mladšího publika, dnes je znát růst napříč všemi věkovými kategoriemi a demografickými skupinami. Některé země v tomto směru postupují rychleji než jiné, ale na všech trzích je patrný jeden společný trend – rostoucí popularita CTV a s tím spojených více příležitostí pro inzerenty.

Lidé dnes sledují méně televize v tradičních vysílacích časech a sami si vybírají, co a kdy chtějí sledovat. V evropském průzkumu dokonce 86 % respondentů uvedlo, že preferují CTV před lineární televizí. Více než polovinu těchto diváků tvoří generace Z a mileniálové. Z mladšího, obtížněji dosažitelného publika, které sleduje CTV, dokonce 91 % věnuje pozornost reklamám, které se objevují u online videí.

CTV versus tradiční televize

Jednou z největších výhod CTV je možnost oslovit široké publikum s přesností, jakou nabízí právě digitální reklama. Značky mohou lépe cílit na konkrétní demografické skupiny, zájmy a chování uživatelů, což zajišťuje, že reklamy jsou relevantnější a účinnější. Tento druh cílení je u tradiční televizní reklamy mnohem obtížnější dosáhnout.

Další velkou výhodou CTV je schopnost zobrazovat interaktivní reklamy. Ty mohou být jednoduché, jako například výzvy k akci, ale mohou zahrnovat i složitější interaktivní prvky, které diváky motivují k tomu, aby se více zajímali o nabízený produkt nebo službu. Tento druh zapojení jde nad rámec pouhého pasivního sledování reklamy a buduje silnější spojení se spotřebitelem.

CTV navíc nabízí i kvalitní měřitelnost. Inzerenti mohou shromažďovat podrobná data o tom, jak jejich reklamy fungují – včetně počtu zhlédnutí, míry zapojení a konverzí. Tato data jsou klíčová pro neustálou optimalizaci kampaní a zvyšování návratnosti investic (ROI). Kombinací poznatků z CTV kampaní s daty z ostatních kanálů získají značky mnohem jasnější přehled o výkonu svých marketingových aktivit a mohou tak přijímat strategičtější rozhodnutí.

CTV funguje i pro aktivní zapojení diváků

S tolika výhodami by se mohlo zdát, že je čas opustit tradiční televizi, ale to rozhodně není nutné. Televize byla vždy mimořádně silným nástrojem pro vyprávění příběhů a oslovování diváků v pohodlném „lean-back“ prostředí. Dnes však vidíme, že funkce jako široká nabídka obsahu na CTV činí tuto platformu ještě poutavější než klasická televize.

CTV, umístěná v centru domácího života, nabízí ve spojení s diváckým chováním, jako je používání druhé obrazovky, příležitost k rozšíření uživatelského zážitku – například prostřednictvím QR kódů, hlasových příkazů a dalších funkcí. Díky tomu se stává nejen nástrojem pro budování značky, ale také pro aktivní zapojení uživatelů.

Proč si tedy vybírat, když můžete využít obě možnosti? CTV by neměla fungovat odděleně, ale měla by být součástí širší omnichannel strategie. Kombinací CTV s dalšími digitálními kanály, jako jsou sociální sítě, bannerová reklama a mobilní marketing, mohou značky předávat konzistentní sdělení a oslovit spotřebitele na více místech. To nejen posiluje povědomí o značce, ale také zvyšuje pravděpodobnost konverze.

CTV v mediálním mixu

Začlenění CTV do omnichannel strategií je zatím v počáteční fázi, ale její potenciál je obrovský. Jak se technologie neustále vyvíjejí a spotřebitelé čím dál více přecházejí ke streamovacím službám, bude role CTV nabývat na významu. Značky, které do CTV investují a včas a efektivně ji zapojí do svých širších marketingových strategií, získají v tomto stále konkurenčnějším prostředí výraznou výhodu.

Klíčem k úspěchu je kombinace těchto faktorů

Ve společnosti Teads věříme, že klíč k úspěchu spočívá v kombinaci několika faktorů – dosahu, cílení, interaktivity, měřitelnosti a pohodlí. Pokud značky zkombinují CTV s dalšími digitálními kanály, jako jsou už zmíněné sociální sítě, bannerová reklama a mobilní marketing, mohou doručovat jednotné sdělení a oslovit spotřebitele na různých kontaktních bodech. To nejen posiluje povědomí o značce, ale také zvyšuje šance na konverzi.

Abychom inzerentům co nejvíce usnadnili využití těchto možností, společnost Teads zpřístupnila od letošního léta své řešení Connected TV (CTV) na Slovensku, v České republice a v dalších zemích střední a východní Evropy prostřednictvím platformy Teads Ad Manager (TAM). Poprvé tak mají inzerenti v Čechách a na Slovensku možnost oslovit až 2 miliardy unikátních uživatelů měsíčně po celém světě – na televizích, mobilních zařízeních, tabletech a počítačích – vše z jedné platformy.

Autor textu: Dominika Rokosz-Kozica, Senior Marketing Manager, Teads