Profit české e-commerce brzdí růst vstupů i levná konkurence

úterý, 8. října 2024, 07:15 Retail MediaGuru

Marže tuzemských e-shopů ovlivňuje v posledním roce nejen příchod levné konkurence, ale také rostoucí náklady na marketing, energie či personální zabezpečení, zaznělo na konferenci E-Business Forum.

Účastníci diskuse na E-Business Forum, zdroj: MediaGuru.cz

Účastníci diskuse na E-Business Forum, zdroj: MediaGuru.cz

Rostoucí vstupní náklady, vyšší cenovou konkurenci a nerovné podmínky pro všechny hráče registrují v posledním roce tuzemské e-shopy, vyplynulo z diskuse na konferenci E-Business Forum, kterou v minulém týdnu uspořádala společnost Internet Info.

Přestože vývoj v jednotlivých segmentech e-commerce není stejný, diskutující se shodli, že trh se po útlumu v uplynulých letech postupně vrací k růstu. Tomáš Braverman, CEO Slevomat.cz, připomněl data srovnávače Heureka.cz, podle kterých trh e-commerce letos roste v průměru o několik procent. Podle Petra Beny, místopředsedy představenstva Alza.cz, je ale třeba vzít v úvahu také přeshraniční prodej a na makro úrovni by se tak e-commerce dostala na dvouciferný růst. „Neznamená to ale, že všichni rostou dvouciferně. Je řada e-shopů, kterým se daří a kterým se nedaří,“ zmínil.

Podnikání v e-commerce ale podle účastníků diskuse ztěžují rostoucí náklady na vstupy a také konkurence zejména čínských e-shopů jako Temu nebo Shein, které si prostor na trhu budují agresivní cenovou politikou. „Vstupy jdou nahoru bezprecedentním tempem a je těžké odhadovat, co bude,“ nastínil Braverman. Náklady na marketing se podle jeho slov zvýšily zhruba o 30 %. Také Petr Bena říká, že trh celkově roste, ale náklady na marketing, energie nebo lidi rostly za poslední tři roky výrazně víc. „Průměrný prostor pro výnosy z byznysu se zmenšil,“ doložil.

Tuzemským zástupcům také vadí, že zahraniční e-shopy a nadnárodní marketplaces nedodržují pravidla závazná pro české prodejce. K prodávanému zboží údajně nedodávají informace v češtině, neplatí recyklační poplatky či nedodržují zákon o obalech. „Chceme témata vysvětlovat, ale podmínky nejsou nastavené férově a ze strany přeshraničních e-commerce je to freeriding,“ popsal Petr Bena.

Podle Elišky Tvarohové, advertising sales manažerky Allegro.cz, podléhá Allegro řadě regulací a každý e-shop, který je na tržišti registrován, musí splňovat podmínky trhu. „Když nesplňuje, tak je diskvalifikován a nemůže dál prodávat,“ přiblížila.

Bena uvedl, že nevolá po zákazu marketplaces, ale po tom, aby platné zákony byly vynucovány u všech stejně. „Není třeba nových zákonů, ale česká správa je musí vynucovat. Zatím je bezzubá,“ dodal s tím, že ale vznikla pracovní skupina, která by měla přispět k tomu, aby se situace zlepšila.

Pro středně velké a větší e-shopy není podle Soni Fialkové, šéfky e-shopu SpokojenýPes.cz, smysluplné jít cestou marketplaces. „Je to cesta pro malé e-shopy. Pomohlo by, kdyby se srovnaly podmínky. I tak ale pořád vidím větší problém v právech zaměstnanců v EU a v Číně. Jejich náklady (tj. v Číně – pozn. red.) na produkt jsou jiné než naše, dodržujeme etická pravidla. Věci vyrobené malými dětmi nebudeme kupovat. Hledáme spíš, jak ceny snižovat,“ popsala.

Příchod čínských e-shopů se projevil mimo jiné tím, že ke své podpoře začaly využívat reklamu na globálních platformách Google a Facebook, a tím podle diskutujících ostatní e-shopy nepřímo podnítily k využívaní tradičních kanálů v televizi nebo v rádiu. „Tradiční inzerenti v internetovém prostředí jsou vytlačováni z Facebooku a Googlu, tak se přemisťují do TV, rádia, kde dochází ke zdražování. Meziročně se prostor zdražuje o 40 %, saháme si na marži,“ vysvětlil Martin Wallner, co-founder Mixit.

Tomáš Vala, CEO Siko koupelny & kuchyně, si všímá rostoucí konkurence a agresivnějšího cenového souboje. Dodává zároveň, že pro Siko mají význam privátní značky, jejichž prodeje představují na e-shopu zhruba polovinu. Očekává také cenový souboj mezi poskytovateli výdejních boxů a věří, že z něho by mohly e-shopy profitovat.

-mav-